Binnen de WBTR zijn regels opgesteld over taken, bevoegdheden, verplichtingen en aansprakelijkheid. De overheid wil hiermee voorkomen dat bijvoorbeeld onverantwoordelijk financieel beheer, wanbestuur, zelfverrijking en misbruik van posities verenigingen en stichtingen schaden. Helaas blijken zaken als ‘een greep uit de kas’ en ‘vriendjespolitiek’ vaker voor te komen dan velen denken. De wet gaat dat tegen door procedures en verantwoordelijkheden met elkaar te bespreken en vast te leggen.
In het kort
- De Wet Bestuur en Toezicht Rechtspersonen (WBTR) gaat over:
- Positie en plichten bestuursleden en toezichthouders.
- De aansprakelijkheid van bestuursleden en toezichthouders.
- Financieel beleid en goedkeuring van uitgaven.
- Regels omtrent belangenverstrengeling.
- Procedures bij grote uitgaven of investeringen.
- Aanpassen van de statuten.
Wat moet u doen?
Als bestuurder is het belangrijk dat u voor 1 juli 2021 de veranderingen goed doorleest, zodat u weet welke regels er vanaf dat moment gelden. Bespreek de regels met het gehele bestuur, zodat iedereen op de hoogte is van de wijzigingen. Belangrijk hierbij is om de gemaakte afspraken vast te leggen. De veranderingen in de wet zijn niet ingrijpend, maar het is wel belangrijk dat iedereen ze allemaal begrijpt. Als er namelijk toch eens iets misgaat, dan kun je je als bestuurder niet verschuilen achter het argument dat je de regels niet kende. Kijk als bestuur ook naar een goede bestuurdersaansprakelijkheidsverzekering. Een particuliere verzekering dekt de schade namelijk niet.
Als het bestuur de veranderingen heeft besproken, is het goed om te kijken of er aanpassingen nodig zijn binnen de vereniging in:
- de statuten
- het huishoudelijk reglement
- het bestuursreglement (eventueel als dit er is)
De kans is groot dat de statuten aangepast moeten worden. Dat hoeft pas te gebeuren bij de eerstvolgende statutenwijziging. U heeft daar maximaal 5 jaar de tijd voor.
Meer informatie
Op de website van de WBTR vindt u meer informatie en een stappenplan.
De Vereniging Nederlandse Organisaties Vrijwilligerswerk (NOV) heeft een handige checklist ontwikkeld.
Bron: Gemeente Purmerend
Foto via purmerend.nl