Problemen of spanningen in huiselijke kring komen veel voor in de regio. De impact ervan is groot. Vaak duurt het jaren voor mensen signalen hiervan herkennen bij zichzelf of in hun omgeving. Ook taboe en schaamte maken dat omstanders niet altijd durven in te grijpen. Daarom starten we samen met 7 andere gemeenten en GGD/Veilig Thuis in samenwerking met Open de Voordeur op 15 mei met de campagne ‘Ik zit klem’. Om de stem van slachtoffers, plegers en omstanders te laten horen vertellen we de waargebeurde verhalen van een aantal ervaringsdeskundigen. Het gaat om vrijwilligers van Open de Voordeur en RCO de Hoofdzaak.
Actieplan
Het regionaal actieplan Geweld hoort nergens thuis beschrijft de situatie in onze regio en komt met een gerichte aanpak. Uit cijfers van de politie blijkt dat het aantal incidenten en misdrijven van huiselijk geweld in Zaanstreek-Waterland nog steeds toeneemt. Ook het aantal meldingen bij Veilig Thuis neemt jaarlijks toe. Door de coronamaatregelen moeten mensen nu vaker thuis blijven. Spanningen kunnen daarom verder oplopen. Dit maakt het nog belangrijker om nu in actie te komen.
Boodschap
Ervaringsdeskundigen hebben een boodschap voor inwoners van regio Zaanstreek – Waterland: “Weet dat problematische situaties in alle lagen van de samenleving voorkomen. Oordeel daar als omstander niet over. Kijk naar elkaar om en toon interesse in elkaars leven. Voelt iets niet pluis? Stel dan vragen over de feiten. Bijvoorbeeld over wat u hoort of hebt gezien. Vraag door en toon interesse. Besef dat het ogenschijnlijk kleinste gesprekje een wereld van verschil kan betekenen voor iemand die klem zit. Het extra steuntje in de rug.”
Praten helpt
Aan mensen die zelf in een lastige situatie zitten, willen ervaringsdeskundigen vooral duidelijk maken dat, om het taboe en de schaamte te doorbreken, erover praten echt helpt. Het duurt vaak lang voor je beseft dat een situatie niet normaal is en hulp nodig is. Iemand in uw omgeving kan de brug zijn om tot inzichten te komen. Vaak begint dat met de vraag: Hoe is dit voor jou? Hun tips: Je hoeft het niet alleen op te lossen. Probeer in contact te blijven met mensen die je vertrouwt. Een buurvrouw, vriend, een welzijnswerker of bijvoorbeeld de huisarts. En vooral: Kies zelf wie je in je leven toelaat.
Bron: Gemeente Purmerend
Foto via purmerend.nl