100 miljoen flesjes per jaar in het milieu
In 2020 stond het plastic flesje nog op no. 4 van meest gevonden afvalitems, maar verwacht wordt dat flesjes dit jaar lager zullen scoren, omdat er vanaf 1 juli eindelijk – na 20 jaar strijd – statiegeld is geheven. Tot nu toe belanden er volgens de Rijksoverheid in Nederland elk jaar 100 miljoen flesjes in het milieu. Ervaringen in landen als Noorwegen en Duitsland leren ons dat statiegeldsystemen ervoor zorgen dat maar liefst 97 tot 99 procent van de gebruikte flessen wordt ingeleverd.
De frisdrankfabrikanten en supermarkten kunnen alleen via een statiegeldsysteem aan de door Brussel opgelegde verplichting voldoen om uiterlijk in 2029 minimaal 90% van de verkochte flesjes gescheiden in te zamelen. Net als op de flesjes komt er ook 15 cent statiegeld op blikjes. Die maatregel gaat in op 31 december 2022.
Afvalgrijpers
Tijdens de Waterland Clean Up Week afgelopen mei, heeft de gemeente Waterland zo’n 400 afvalgrijpers weggegeven. Wij roepen iedereen dan ook op om tijdens de Clean Up Dag op 18 september de grijper uit de kast te pakken, en mee te helpen aan een zwerfafvalvrij Waterland. Heb je nog geen afvalprikker en wil je er eentje van de gemeente lenen? Dat kan! Via telefoonnummer 0299-658 585 kun je bij de afvalgrijpers reserveren.
Zwerfafvalbingo
Naast plastic flesjes en blikjes zijn er helaas nog veel andere soorten afval op straat te vinden, denk maar eens aan kauwgum of sigarettenpeuken. Met de zwerfafvalbingokaart kun je afstrepen welke soorten afval je al gevonden hebt en kun je lezen hoe lang deze soorten normaal gesproken in de natuur blijven liggen. De bingokaart is hieronder te downloaden en uit te printen.
Bron: Gemeente Waterland
Foto via beemster.net