1. Wat is ondermijning eigenlijk?
We spreken wel van de vermenging van de onderwereld met de bovenwereld. Denk dan aan onderwerpen als hennepteelt, xtc-productie, illegale bewoning, witwassen, mensenhandel of prostitutie. Het zijn vaak zaken die zich onder je neus afspelen, maar waar je geen weet van hebt.
2. Waarom komt dit nu opeens zo veel voor in Purmerend?
Af en toe werd al een drugspand of woning ontdekt. Samen met andere gemeenten hebben we afgesproken om de komende tijd controles uit te voeren op bedrijventerreinen. Dit zijn vaak anonieme plekken, niemand weet precies wat er gebeurt. Het deel op De Koog waar de eerste controle was, is geselecteerd op basis van meldingen en onderbuikgevoelens: het idee dat daar iets niet in de haak was. Dat levert dan meteen drie illegale situaties op. Doordat we er als gemeente nu meer aandacht aan besteden, valt het ook meer op.
3. Is ondermijning een groeiend probleem?
De misdaadcijfers in Purmerend dalen al een paar jaar. Uit de Omnibusenquête blijkt gelukkig ook dat mensen zich over het algemeen veilig voelen. Voor ondermijning geldt: hoe meer aandacht ervoor is, hoe meer inwoners signalen ook gaan herkennen en melden. Zo lijkt het dus of het meer voorkomt dan voorheen, maar dat komt vooral omdat meer mensen weten waar ze op moeten letten.
4. Aan wat voor signalen kun je ondermijning dan herkennen?
Het klassieke voorbeeld is één niet besneeuwd dak in een rijtje van sneeuwdaken, maar er zijn meer signalen: busjes die op rare tijden worden volgeladen, als de gordijnen altijd dicht zijn of de ramen zelfs afgeplakt of als regelmatig midden in de nacht mensen een pand in- en uitgaan.
5. Waar kan ik terecht als ik iets wil melden?
Het is het beste om meldingen te doen via Meld Misdaad Anoniem. Dat kan online op www.meldmisdaadanoniem.nl of telefonisch door te bellen naar 0800 7000. De politie bellen kan ook. Daarvoor is het nummer 0900 8844.
Bron: Gemeente Purmerend
Foto via purmerend.nl