Jaarlijks wordt een deel van ons bomenbestand geïnspecteerd. De gemeente is eigenaar/beheerder van zo’n 14.000 bomen. Vanaf half september tot 12 november 2020 zijn bijna 6.750 gemeentelijke bomen geïnspecteerd. Een gediplomeerd inspecteur beoordeeld deze bomen op allerlei risico’s om de veiligheid van de omgeving te waarborgen.Dit is de zogenaamde Boomveiligheidscontrole.
De inspecteur controleert onder andere op:
- aanwezige ziekten
- aantastingen door schimmels of paddenstoelen,
- dood hout.
Afhankelijk van onder andere situatie, leeftijd en gezondheid van de bomen beoordelen we een boom jaarlijks of eens per drie of vijf jaar.
Geconstateerde problemen oplossen
De gemeente lost de geconstateerde problemen op tussen december 2020 en april 2021. Zo wordt bijvoorbeeld dood hout weggesnoeid en/of bomen opgekroond. Hierbij verwijderen we takken die te laag hangen. De inspectie geeft ook aan, dat een aantal bomen niet meer te redden is. De bomen zijn ziek, aangetast door schimmels of zelfs helemaal afgestorven. Bij deze bomen is het risico op omvallen of het uitbreken van grote takken te groot. Voor deze bomen resteert helaas niets anders dan de bomen te kappen. Dit is op zich niet alarmerend. Bomen zijn levende organismen en ook bomen hebben niet het eeuwige leven. Landelijk gezien worden bomen in een stedelijke omgeving niet ouder dan ongeveer 34 jaar. De bomen in Edam-Volendam vormen daarop geen uitzondering.
Gekapte bomen worden vervangen
We streven ernaar de gekapte bomen 1 op 1 te vervangen. We planten een nieuwe boom van dezelfde soort en op dezelfde locatie. In de praktijk blijkt echter dat niet op elke locatie genoeg ruimte is voor een boom. Dit is in veel gevallen ook één van de oorzaken voor de noodzaak voor het kappen van de bomen. Waar mogelijk zoekt de gemeente naar alternatieve locaties voor het vervangen van een boom. Bij voorkeur in de directe omgeving van de boom.
Communicatie rond te kappen bomen
Vanaf begin december 2020 starten de werkzaamheden en kappen we onder andere de zieke en dode bomen. In de lokale media worden de te kappen bomen gepubliceerd met een lijst waarop onder andere straatnaam en soortnaam worden vermeld. Op de bomen zelf bevestigen wij een mededeling om iedereen in de omgeving te informeren over de voorgenomen maatregelen. U vindt hier de bomenlijst: overzicht te kappen bomen 1e deel.
Bomen en klimaatadaptatie
Bomen dragen in grote mate bij aan het opvangen van de effecten van de klimaat-veranderingen. Bomen nemen bijvoorbeeld veel water op, temperen de hitte en filteren de lucht, waarbij onder andere fijnstof aan de lucht wordt onttrokken. Hoe groter de boom, hoe groter de bijdrage aan de klimaatadaptatie. We beperken het kappen van bomen daarom tot een noodzakelijk minimum.
Bron: Gemeente EdamVolendam
Foto via edam-volendam.nl