Edam-Volendam, Vattenfall en MRA-Elektrisch starten een pilot om elektrische auto’s slimmer te laden. Zo’n 80 openbare laadpunten in elf gemeentes zijn voorzien van innovatieve software die bepaalt hoe snel de elektrische auto’s laden. De hoeveelheid stroom uit zon en wind neemt toe. Dankzij slimme aansturing van de laadpunten worden de pieken en dalen in het aanbod goed benut. Daarmee wordt het energienet klaar gemaakt voor een toekomst met meer duurzame stroom. Voor de elektrische rijder liggen op termijn lagere tarieven in het verschiet.
Slimme innovatie
Dankzij software die Vattenfall heeft ontwikkeld, worden de laadpunten gekoppeld aan de onbalansmarkt voor stroom. Op deze markt voor energiebedrijven wordt precies bijgehouden hoeveel energie er wordt geproduceerd en wordt afgenomen. Elk kwartier controleert de software hoeveel elektriciteit er beschikbaar is en past de capaciteit van de laadpunten hierop aan.
E-rijder merkt niets, profiteert wel
Natuurlijk moet de elektrische rijder er wel van op aan kunnen dat hij altijd met een volle accu op weg kan. Daarom kent het sturingssysteem restricties. Bijvoorbeeld dat er de eerste 30 minuten altijd met maximale capaciteit wordt geladen. Ook wordt de laadcapaciteit binnen een tijdsbestek van drie uur nooit meer dan 30 minuten verlaagd. Dat waarborgt dat de e-rijder vrijwel niets van het slim laden merkt. Groen laden vermijdt de periodes waar minder energie wordt geproduceerd. Juist op die momenten is de stroom duur.
Andere gemeentes
Samen met Edam-Volendam doen nog eens tien gemeentes ook mee met deze pilot. Deze gemeentes zijn Aalsmeer, Alkmaar, Amstelveen, Bergen NH, Heemskerk, Huizen, Nieuwegein, Oostzaan, Ouder-Amstel en Zaanstad.
Laadpunten
In onze gemeente gaat het om de laadpunten op de volgende locaties:
- Voorhaven 100
- Wester Ven 1
- Wieringenlaan 52
- Julianaweg 45
- Bellstraat 2
- W. v.d. Knoopdreef 1
- Desiderus Erasmusstraat 1
- Sint Anthoniusstraat 3
Bron: Gemeente EdamVolendam
Foto via edam-volendam.nl