Ondermijning is een sluipende variant van criminaliteit – het mengen van de onderwereld met de bovenwereld. Hoewel we in Beemster veilig wonen, is ondermijning ook hier zichtbaar. We spraken met burgemeester Karen Heerschop over ondermijning, wat de gemeente hier aan doet en wat u als inwoner kunt doen om te helpen dit tegen te gaan.
Ondermijning, wat is het precies?
Karen Heerschop: “Het is eigenlijk de inmenging van criminaliteit in onze dagelijkse, eerlijke gang van zaken. Denk aan een winkel die nooit klanten heeft, maar altijd open is. Die ene woning waar altijd de gordijnen dicht zijn, maar wel steeds mensen in en uit gaan. Maar ook op hoger niveau kan het voorkomen. Iemand die zich in de hogere rang van een bedrijf of overheidsinstantie bevindt, maar onder druk gezet wordt door een crimineel, waardoor zijn besluiten beïnvloed worden. Het is een subtiele manier van criminaliteit, maar wel een met grote consequenties.”
Hoe raakt iemand hierin verstrikt?
Karen Heerschop: “Het is juist zo’n groot maatschappelijk probleem, omdat criminelen weten bij wie ze moeten zijn. Iemand die het financieel moeilijk heeft, is makkelijker te verleiden. Misschien met het idee ‘ach, vooruit, voor één keer. Ik breng voor één keer dat pakketje of ik laat ze voor deze ene keer iets bij mij opbergen.’ Maar zoiets doe je niet één keer, het blijft je achtervolgen. Een goede gedachte is: als iets te mooi is om waar te zijn, dan is dat het ook.”
Wat merken we van ondermijning in Beemster?
Karen Heerschop: “Ook in Beemster ontkomen we er niet aan. Daarom zijn we er juist alert op. In onze gemeente hebben we natuurlijk mooie buitengebieden waar weinig mensen te vinden zijn. Dit is juist aantrekkelijk voor bijvoorbeeld een drugslab of hennepkwekerij, dus schuren of bedrijfsgebouwen worden overgenomen voor dit soort ongure praktijken. Dit zorgt niet alleen voor een minder veilige omgeving, maar ook het afval dat bij deze drugs vrij komt wordt gedumpt in onze openbare ruimte. Hier dragen wij als gemeente de kosten voor. Mede daarom zetten we in op preventie en bestrijding.”
Wat doet de gemeente om ondermijning tegen te gaan?
Karen Heerschop: “Als gemeente zijn we één onderdeel van een groter geheel. Zo hebben we ons onlangs aangesloten bij Meld Misdaad Anoniem, wat een grote stap is in de goede richting. Er is een nieuw Drugsconvenant, waardoor we beter samen kunnen werken binnen de regio. We hebben onze handhavers, die hun ogen en oren open houden. Daarnaast houden we driehoekvergaderingen met politie, de afdeling Veiligheid en de wijkagent, zodat we elkaar op de hoogte houden.
De wijkagent van Beemster, Rob Geerlings, is ook een cruciaal onderdeel om ondermijning tegen te gaan. Hij weet wat er speelt, legt snel contact met mensen en is altijd te benaderen. Als burgemeester vind ik zijn rol ontzettend belangrijk. Daarnaast is inzet van de politie heel belangrijk, bijvoorbeeld om anonieme tips uit te zoeken of om te observeren.”
Wat kunnen inwoners doen?
Karen Heerschop: “Inwoners kennen hun eigen buurt, hun eigen straatje het best. Beter dan de politie. Je weet vaak wel wie er in de wijk woont en voelt het aan als iets niet klopt. Vertrouw dat onderbuikgevoel en meld het als het niet goed voelt. Dit kan bij onze afdeling Veiligheid of anoniem via Meld Misdaad Anoniem. Neem ook gerust contact op met de wijkagent, bijvoorbeeld als je twijfelt of om aan te horen of jouw zorg al eerder geuit is. Onthoud vooral dat ondermijning geen ver-van-mijn-bed-show hoeft te zijn. Dus spreek je uit, ook bij twijfel.”
Contact opnemen?
- Afdeling Veiligheid van de gemeente: via (0299) 452452 of veiligheid@beemster.net.
- Wijkagent: 0900-8844, vraag naar Rob Geerlings. U kunt ook een online contactformulier invullen.
- Meld Misdaad Anoniem: 0800-7000 of meldmisdaadanoniem.nl
Bron: Gemeente Beemster
Foto via beemster.net